Interactieve lezing Jan Teunissen

 

Interactieve lezing Jan Teunissen een succes!
Woensdag 4 april hield klassiek realistisch kunstschilder en autodidact Jan Teunissen een interactieve lezing in het theater in de bibliotheek-kunstuitleen De Tweede Verdieping in Nieuwegein.

Vanaf 20.00 uur waren kunstschilder en publiek geanimeerd in gesprek over zijn ommezwaai van bedrijfskundige naar kunstschilder, zijn gedrevenheid en passie in het streven naar perfectie. Jan Teunissen had boeiende, humoristische verhalen over zijn geploeter met soorten verf, vernissen, mediums, over zijn grote voorbeelden met wie hij contact opnam om van hen te leren. Hij is bescheiden, open en recht voor zijn raap, ziet zichzelf als een ambachtsman en weigert het begrip kunst te duiden: "Wat is kunst? Ik weet het niet." Het maakt hem ook niet uit. Hij schildert en heeft veel tentoonstellingen lopen. "Dat vind ik leuk. Beetje praten met de mensen en het is prettig erkenning te krijgen voor je werk. Of het iets oplevert? Nee, niet veel en dat hoeft ook niet. Als ik veel meer zou verdienen dan zou ik niet anders gaan leven als nu. Dus ik heb het niet nodig."
Een lezing met veel verhalen, schilderijen en een diapresentatie van zijn leefomgeving, zijn familie en fantastische schilderingen die allemaal op ware grootte zijn uitgevoerd. Het publiek genoot van de nuchtere, ronde Brabander, die genoot van het publiek. Voorzitter Wim van Doorn was genoodzaakt om 22.00 uur af te sluiten, maar eigenlijk had iedereen nog wel even willen doorgaan. Een reactie: "And here are the votes from Nieuwegein: 10 points!"

Bekijk de foto's


 

Woensdag 4 april  houdt Jan Teunissen een interactieve lezing over zijn leven en werken in het theater van Bibliotheek en Kunstuitleen De Tweede Verdieping in het Stadshuis aan het Stadsplein 1c. Tijd 20.00 - 22.00 uur.

Stichting KunstGein geeft hiermee de aftrap van een aantal lezingen die zij dit jaar organiseert. Met Jan Teunissen haalt zij een klassiek realistisch kunstschilder binnen die met niet-aflatende gedrevenheid zijn kwaliteiten en vaardigheden blijft aanscherpen naar een zeer hoog niveau. Wie is deze eigenzinnige man die zich in het Noord-Brabantse Best in zijn atelier het meest thuis voelt. Wie is deze autodidact die met een haviksoog mensen, dieren, stillevens, bloemen op paneel vastlegt als was het een foto. Jan Teunissen vertelt waarom hij overstapte van de techniek naar de schilderkunst, over de materialen en gereedschappen die hij gebruikt en hoe hij daarmee werkt. Hij is een boeiend, gepassioneerd verteller die liever niet het woord lezing bezigt maar in gesprek wil met de toehoorders en vooral -kijkers. Hij laat veel materiaal zien, toont schilderijen, zijn zelfgemaakte lijsten en geeft bij dit alles uitleg. U geniet van beelden van zijn atelier, zijn werkomgeving en leefomgeving waar hij meestal zijn inspiratie uit haalt. Daaraan heeft hij geen gebrek. Hij kijkt.

Reserveren via stichtingkunstgein@gmail.com  Toegang € 7,50 incl. koffie/thee.

 

Datum van: 
wo 4 apr 2012
Datum tot: 
wo 4 apr 2012
Soort: 
Lezing
Waar: 
Theater Bibliotheek De Tweede Verdieping, Stadsplein 1c, Nieuwegein