Lezing Anselm Kiefer

 

Anselm Kiefer was hier........

Dankzij kunstschilder Theo Beijaard, die de lezing verzorgde, werden de werken en het gedachtegoed van Kiefer op een zo betrokken wijze voor het voetlicht gebracht dat deze fascinerende kunstenaar even aanwezig leek.

Het publiek in het theater van bibliotheek De Tweede Verdieping luisterde geboeid en staarde naar de gigantische objecten die Beijaard via de projector toonde. Kiefer is eigenzinnig wiens werk moeilijk is te begrijpen. Beijaard bleek dé man te zijn die licht bracht in de voor een leek schimmige motieven en verschillende begripsniveaus en -lagen die aan een object ten grondslag liggen. Bij de aanblik van een veld vol klaprozen of een jurk met op de hals een stapel boeken denk je niet meteen aan mythologie, dode lichamen en verwijzingen naar figuren uit de oude Hebreeuwse en Egyptische geschiedenis. Grootse, imposante torens gemaakt van beton, manshoge loden boeken waar je in kunt lopen om de tekst te lezen. Het beroemde - beruchte - kunstwerk dat hij in opdracht maakte voor het Rijksmuseum als reactie op de Nachtwacht van Rembrandt. Hij reageerde echter op Van Gogh. Hij maakte een drieluik van glazen vitrines van 4 meter hoog met daarin een klapstoeltje te midden van zonnebloemen. Het werk heet La Berceuse (De wiegster), net als Van Gogh's beoogde drieluik uit 1888.
Theo Beijaard moest om 22.00 uur de lezing beëindigen: de bibliotheek werd afgesloten. Jammer, niemand zou zich hebben verveeld tot de volgende morgen 09.00 uur......

Bekijk de foto's


 

Woensdag 6 juni 2012 van 20.00 - 22.00 uur houdt kunstschilder Theo Beijaard een lezing over de opmerkelijke Duitse kunstenaar Anselm Kiefer in het theater van de bibliotheek De Tweede Verdieping in Nieuwegein. Ingang Stadshuis aan het Stadsplein 1c.

Anselm Kiefer (1945) is een van de belangrijkste en bekendste Duitse kunstenaars van na de Tweede Wereldoorlog. Altijd fascineerde en inspireerde de Duitse geschiedenis hem. Zijn werk zit vol verwijzingen naar historische gebeurtenissen, figuren, filosofie, en wetenschappelijke theorieën. Oorlog, vernietiging, verval en destructie zijn belangrijke thema's in zijn werk. Anselm Kiefer gebruikt naast verf ook materialen als stro, zand, glas, as, beton, roestig ijzer, klei, lood en gedroogde planten. Meestal heeft zijn werk enorme afmetingen. U komt zijn kunstwerken tegen in alle grote moderne kunstmusea ter wereld, én op woensdag 6 juni.
Reserveer via stichtingkunstgein@gmail.com Toegang € 7,50 incl. koffie/thee.
 

Datum van: 
wo 6 jun 2012
Datum tot: 
wo 6 jun 2012
Soort: 
Lezing
Waar: 
Theater Bibliotheek De Tweede Verdieping, Stadsplein 1c, Nieuwegein