Lezing Who the hell is Banksy?

Street art is een kunstvorm verbonden met de graffitybeweging, illegaal of legaal aangebracht. Kunstvorm of niet, het is ontstaan in de jaren ’70 van de twintigste eeuw en werd toen gebruikt om politieke standpunten duidelijk te maken. Later verdween het fenomeen naar de achtergrond en het dook pas weer op in de late jaren ’90. Dit keer als een zuivere kunstvorm waarbij de straat als tentoonstellingsruimte dient.

De impact van Street art op kunst, mode, design, reclame en populaire cultuur is groter dan ooit tevoren. Daar heeft o.a. de kunstenaar Banksy voor gezorgd. Banksy is het pseudoniem van een beroemde Britse graffitykunstenaar, wiens identiteit niet vaststaat. Zijn kunstwerken zijn vaak politiek en humoristisch van aard. Zijn werk is te vinden in verschillende steden, in en buiten Europa, maar vooral daar waar het brandt en dus nodig is, zoals in Oekraïne.

Deze lezing over Street art biedt een kunsthistorisch perspectief op deze jonge kunstvorm en we proberen een aantal raadsels op te lossen rondom de kunstenaar Banksy: Wie zit achter Banksy? Wat is de echte naam van Banksy? Waarom is Banksy zo bekend? Waarom wil Banksy anoniem blijven? Waarom een Banksy kopen als zijn werk op de muur zit en van iedereen is? Wat kost een echte Banksy?
Speur mee en leer alles over deze nog jonge kunstvorm en je zult anders over straat gaan.

Street art kijken
In 2020 is in Amsterdam Noord het STRAAT Museum geopend. Tentoonstellingen aldaar zijn gebouwd zoals een stad met straten, pleinen en kruispunten en daar vind je straatkunst waar het ook bedoeld is, op de muur, in alle vormen en maten.

Heerlen is uitgeroepen tot Street-art hoofdstad van de wereld.

Lezing door Barry Heinrichs; van 19.30 – 21.30 uur incl. 10 min. pauze. Toegang € 18,- p.p. incl. koffie/thee in de pauze. Stadspas geldig. Inschrijven via inschrijvingenkunstgein@gmail.com

Datum van: 
di 13 jun 2023
Datum tot: 
di 13 jun 2023
Soort: 
Lezing
Waar: 
Theatercafé DE KOM, Stadsplein 6, Nieuwegein