Kunstpracticum en Expositie "Licht in de Kunst"

 

Zondag 9 oktober jl. vond de eerste activiteit van KunstGein plaats in Wijkcentrum Feniks aan de Nedereindseweg in Nieuwegein. Om 13.00 uur werden, na een kort inleidend woordje van voorzitter Wim van Doorn, kunstpracticum en expositie geopend door kunstschilder Ton Wollenberg, die het practicum leidde. Het werd een groot succes.

De deelnemers luisterden eerst naar een theoretische beschouwing over alle aspecten van licht, ondersteund door een reeks beelden uit impressionisme, barok en romantiek. Daarna maakte Wollenberg met zijn mensen een rondje langs de schilderijen van de expositie. Hij besprak verschillende werken tegen de achtergrond van de theorie wat bij de toehoorders zeer in de smaak viel. "Die man kan datgene benoemen waar ik mee worstel en wat ik niet onder woorden kan brengen"  was een veelgehoorde opmerking. Rustig, enthousiast duidde hij in klare taal de wijzen waarop de kunstschilders met het licht om waren gegaan en hoe dat eventueel nóg beter kon. Wollenberg roemde het hoge niveau van de schilderijen. Tot slot gingen de deelnemers een aantal uren zelf aan de slag, vaak zwoegend maar gelukkig steeds individueel bijgestaan door de leermeester. De expositie bevatte zo'n 45 schilderijen, alle smaakvol opgehangen met oog voor kleuren, stijl en compositie. Mensen dronken wat, kochten de zelfgemaakte kunstkaarten en schreven in het gastenboek. Drommen mensen waren er niet: het regende nagenoeg de hele middag maar het bestuur is tevreden. Wim: "Het zag er prachtig uit en zo'n practicum blijkt een echte smaakmaker! Het gaf duidelijk meerwaarde aan de expositie." 

Bekijk de foto's


 

Zondag 9 oktober a.s. organiseert KunstGein haar eerste activiteit: een kunstpracticum en een expositie rond het thema Licht in de Kunst. Iedereen weet en ervaart regelmatig dat licht in een doek ontstaat bij de gratie van donker. Het aanbrengen van licht en schaduw is vaak een probleem: hoe doe je dat; wat krijgt licht, wat een beetje en wat blijft donker? Het lijkt simpel: het licht komt van rechts dus alles waar het licht op valt, is lichter dan de rest. Maar zo simpel is het niet. Tijd dus voor leren door luisteren, kijken en doen!

Programma:

13.00 uur: Opening expositie

13.15 uur: Start kunstpracticum, geleid door Ton Wollenberg

13.45 uur: Uiteenzetting wat licht is en hoe het zich in de natuur openbaart

14.30 uur: Zelf aan de slag

16.30 uur: Bespreking van de oefeningen en afsluiting practicum

17.00 uur: Sluiting Licht in de Kunst

KunstGein staat de samenwerking voor met verschillende groeperingen en kunstvormen. Dat is - heel bescheiden - nu al te merken:
* het kunstpracticum is gevuld met schilders uit verschillende groepen;
* op de expositie hangen naast schilderijen twee gedichten.

Iedereen is welkom om de expositie te bekijken, misschien iets te kopen. En als je geluk hebt, woon je de bespreking van Ton Wollenberg van enkele schilderijen bij. Een knabbel, een drankje en een babbel maken je bezoek compleet.

 

Datum van: 
zo 9 okt 2011
Datum tot: 
zo 9 okt 2011
Soort: 
Expositie
Waar: 
Wijkcentrum Feniks, Nedereindseweg 401, Nieuwegein