Tanja de Rijk-van der Steen

Keramiek

Kwestie van klassieke vormen met een hedendaagse twist. Ik ben beïnvloed (en geïnspireerd) door de kunst in Barok stijl tijdens reizen in mijn jeugd (Italië, Frankrijk, Spanje en Brazilië). Maar ook de reis die ik gemaakt heb d.m.v. de vele workshops in klei en de vele uren achter mijn draaischijf.

Wanneer de werken worden gedraaid, worden zij bewerkt met diverse oppervlakte structuren, zoals vormen uit mallen of ringen erin duwen met mijn vingertoppen. Na het drogen en bisque bakken, worden ze voorzien van turquoise kristalglazuur en afgebakken op 1250 graden. Dit glazuur heeft de eigenschap om te vloeien tijdens het bakproces, waarbij de kristallen onwillekeurig op het oppervlak ontstaan: holtes worden gevuld en het loopt van randen af. Zo speel ik met de kleurverschillen van zacht okergeel tot donker turquoise, waarin de kristallen als het ware drijven. Ook vind ik het leuk om klein en fijn te werken en maak ik draagbare sieraden van keramiek en dichroic glas.

Sinds 2010 ben ik werkzaam in mijn eigen atelier in de polder met cursussen en workshops. Daarnaast sta ik op diverse (keramiek)markten en exposities.

Expositie: 
wo 9 mrt 2022 t/m za 9 apr 2022
Locatie: 

KunstGein Podium, Stadshuis Nieuwegein

Stadsplein 1c
Nieuwegein