Rijnhuizen Buitengewoon 2018

Een buitengewoon 'Rijnhuizen Buitengewoon'!

Een kleine drieduizend mensen hebben het afgelopen weekeinde de kans gegrepen om te genieten van kunst, poëzie, muziek, workshops, zelfs voor kinderen, en rondleidingen tijdens de eerste editie van ‘Ruinhuizen Buitengewoon’. Bovendien hebben zij kunnen genieten van de prachtige omgeving, waarin dit culturele evenement heeft plaatsgevonden.

Met de onthulling van de torso ‘Venus’ van de Montfoortse beeldhouwer Dick Stuart heeft afgelopen zaterdag de eigenaar van Kasteel Rijnhuizen, Jan Scholt, het startsein gegeven voor dit tweedaagse evenement, nadat cultuurwethouder John van Engelen in zijn toespraak sterk de nadruk heeft gelegd op het belang van een goed cultureel klimaat in de stad. Hij heeft daarbij de wens uitgesproken voor een herhaling van dit unieke evenement in de toekomst. Ook Jan Scholt heeft hier wel oren naar. De Nieuwegeinse kunstenaar Ingrid van Tellingen heeft zondagmiddag dit bijzondere evenement afgesloten met het voordragen van haar gedicht ‘Rijhuizen Kasteel’.

De organisatoren, Stichting KunstGein, Kunstenaars Centrum Nieuwegein en Stichting Kunstmarkt Nieuwegein, kijken terug op twee prachtige dagen, waarop zelfs in de stromende regen nog mensen zijn komen toestromen. Zij hebben veel waardering mogen ontvangen van de bezoekers over het gebodene: een buitengewoon ‘Rijnhuizen Buitengewoon’!!!


Kom naar het park van Kasteel Rijnhuizen

Het is nog stil in het park rond Kasteel Rijnhuizen, maar volgend weekeinde is het dan zover: op zaterdag 25 en zondag 26 augustus vindt de eerste editie van het culturele evenement ‘Rijnhuizen Buitengewoon’ plaats. Ruim zestig amateur- en professionele kunstenaars uit de regio tonen van 12.00 tot 17.00 uur hun werk in expositietenten en langs de beeldenroute.

‘Rijnhuizen Buitengewoon’ is meer dan schilderijen, keramiek en beelden. Zes schrijvers en dichters delen hun zielenroerselen met de bezoekers. Overwegend jonge musici onderhouden het publiek op het terras met een verrassende variatie in muziek: klassiek, jaren-vijftig en hedendaags. Vier van de exposerende kunstenaars geven workshops voor geïnteresseerde bezoekers, bijvoorbeeld sieraden maken van speksteen of tekenen met soft pastelkrijt. Er is er zelfs een workshop speciaal voor kinderen; zij kunnen terecht bij de ‘Kids Art Club’, waar ze alles leren over kleuren en ook zelf aan de slag kunnen.

Er is nog meer: in het fraai aangelegde park rond Kasteel Rijnhuizen staan zeer oude bomen en veel soorten stinzenflora, verwilderde sierplanten. De beheerder van het landgoed neemt u graag mee in zijn domein, hij geeft rondleidingen van een half uur door dit ‘pareltje’ van Nieuwegein.
Voor elk wat wils dus. Zaterdag 25 en zondag 26 augustus is het park rond Kasteel Rijnhuizen weer het centrum van kunst in vele vormen en uitingen. De toegang en alle activiteiten zijn gratis.

Hier alvast een voorproefje, een gedicht van Ingrid van Tellingen:

Rijnhuizen

Rijnhuizen kasteel
Juweel in dorpshart.
Kijkt statig over bomen
Die met elkaar praten.
Over takken gebladerd,
Levende kleuren
Op stammen
Die stevig
Op wortels staan
In donkere aarde.

Rijnhuizen kasteel,
Verlaten, is stil, 
geniet en luistert,
Naar vogels
Die huizen op takken.
Bruin en groen gebladerd.
Gekwetter en gefladder,
Gezang in veilige toppen
Van bomen die aarde
In Rijnhuizen park
Juweel in dorpshart.

Datum van: 
za 25 aug 2018
Datum tot: 
zo 26 aug 2018
Soort: 
Expositie
Waar: 
Landgoed Kasteel Rijnhuizen, Rond het Fort 22, 3439MK Nieuwegein