Kunst en Ambacht - de kracht van beeld(taal)

 

In een fascinerende en leuke lezing dinsdagavond 14 mei, vertelt Marieke van Mieghem hoe kunst en ambacht ten opzichte van elkaar zich verhouden en versterken.

In een vogelvlucht neemt ze haar publiek mee, door het steeds vertonen van 2 verschillende beelden op het projectiescherm. Wat zien we en wat vertellen de beelden ons (beeldtaal). Met haar duidelijke uitleg weet ze het publiek te boeien.

Na de pauze vertelt zij dat ambachtelijke werk ook kunst is. Bijvoorbeeld de (Ikea) vazen van Hella Jongerius. Tot 27 mei in het Boymans van Beuningen in Rotterdam is het werk van Jongerius te zien. Maar zeker ook het werk van de Friese Claudy Jongstra die immens grote kunstwerken maakt van vilt.

Volgens Sander Lamers  - student journalistiek Hogeschool Utrecht - was het “een lekker luchtige lezing”.


Geïntrigeerd door de vraag hoe kunst en ambacht zich tot elkaar verhouden en welke waardering wij er als mensen voor hebben, zapt Marieke door de kunst- en cultuurgeschiedenis.

Aan de hand van beelden laat zij zien waar kunst en ambacht elkaar raken, elkaar versterken en hoe beelden altijd, bedoeld of onbedoeld, communiceren met de gebruiker of de toeschouwer.

Wie is Marieke: Studeerde in 1993 af als 1e graads docent Textiele Werkvormen aan de Academie voor Beeldende Vormgeving te Tilburg. Ze koos onder andere voor werken in het onderwijs en de cultuur sector maar sinds een paar jaar is zij weer ‘back on track’ en richt zij zich op het makerschap in de beeldende kunst en zij is beginnend dessinontwerper. Tijdens de lezing is ook het werk van Marieke te bewonderen. Unieke schilderijen gemaakt van verschillende materialen, krantensnippers gecombineerd met zijde garens en plastic afvaldraad met olieverf.

Nieuwsgierig geworden, kom dan naar deze boeiende lezing van Marieke van Mieghem.

Inschrijving tot 10 mei via inschrijvingenkunstgein@gmail.com o.v.v. Lezingen kunst en ambacht.  Na bevestiging inschrijving betaling p.p.  € 9,00 incl. koffie/thee. Stadspas is geldig.

Datum van: 
di 14 mei 2019
Datum tot: 
di 14 mei 2019
Soort: 
Lezing
Waar: 
KunstGein Podium, Stadshuis Nieuwegein