Lezing Vincent van Gogh

Review Lezing Van Gogh door Cornel Bierens

We willen het allemaal wel weten: wordt het lijden van Vincent van Gogh overgewaardeerd?

Onze erudiete spreker en met name Van Gogh-kenner Cornel Bierens wil hier graag een antwoord op geven.

Volgens Bierens is het lijden nogal geëxploiteerd en onterecht.  Kijk bijvoorbeeld naar de twee zelfportretten, die door Van Gogh op vrijwel hetzelfde moment zijn geschilderd. De een met het verband en de andere met een vrijwel ongeschonden gezicht. Het laatste portret was bedoeld voor zijn arts om te laten zien dat het goed met hem ging, een charme-offensief.

Dus blijven wij “het lijden” verlekkeren en verlangen naar de hang van sensatie, want wat is waar:  heeft Van Gogh zichzelf van het leven beroofd of is hij vermoord…?

Momenteel is Bierens bezig met het 3-dimensionaal presenteren van het werk van Van Gogh. Zo maakt hij kijkdozen, want als één kunstenaar zich leent om met de begrenzingen en mogelijkheden van een kijkdoos te worden benaderd, is het wel Van Gogh.
Deze kijkdozen zijn te bewonderen tot 21 augustus in het Motimuseum  Breda.


“Het lijden van Vincent van Gogh wordt overgewaardeerd”

Vincent van Gogh (1853-1890) wordt gezien als een van de grote kunstschilders van de 19e eeuw. In januari 1890 verscheen in het belangrijke tijdschrift Mercure de France een uiterst lovend artikel over Van Gogh, getiteld „Les Isolés‟. Maar Vincent zelf kon deze bewondering niet verdragen, ze beangstigde hem.
Begrepen de mensen zijn kunstwerken wel...?

Van Gogh ’s leven en kunstwerken zijn al vaak beschreven en verfilmd. Het jaar 2015, toen hij 125 jaar dood was, stond in het teken van de kunstenaar. Maar het houdt niet op, Van Gogh blijft boeiend, al helemaal voor onze bevlogen spreker Cornel Bierens.

Kunstenaar, criticus, schrijver en klinisch psycholoog, Cornel is het allemaal. En Van Gogh-kenner bovendien. Misschien doet de titel het al vermoeden, Cornel ontrafelt in zijn lezing het lijden van Van Gogh. Was het allemaal zo triest en naar……of…….? En wat is er te vertellen over de twee zelfportretten, die door van Gogh op vrijwel hetzelfde moment zijn geschilderd?

Nieuwsgierig geworden? Kom dan naar deze boeiende lezing van Cornel Bierens. De lezing is van 19.30 - 21.30 uur incl. 20 min. pauze.
Meer weten over deze kunstenaar….. klik op  www.cornelbierens.nl

Inschrijving tot 1 juli via stichtingkunstgein@gmail.com o.v.v. Lezing Van Gogh. Na bevestiging inschrijving betaling p.p. € 8,50 incl. koffie/thee. Stadspas geldig. Na 1 juli kunt u zich op de avond van de lezing  vanaf 19.00 uur in KunstGein Podium melden.

 

Datum van: 
di 5 jul 2016
Datum tot: 
di 5 jul 2016
Soort: 
Lezing
Waar: 
KunstGein Podium, Stadshuis Nieuwegein, Stadsplein 1c