Lezing Viva la Frida

Verslag Jan Donders van een interessante lezing: Barry Heinrichs over Frida Kahlo

Kranten, tijdschriften, radio, TV: de Mexicaanse schilder Frida Kahlo is met uitvoerige verhalen niet te missen in de publiciteit. Eerst de expositie in het Cobra museum, Amstelveen, nu de uitgebreide tentoonstelling in het Drents Museum, Assen (tot 27 maart 2022).

Wat kan Barry Heinrichs, docent kunstgeschiedenis, daar nog aan toevoegen?

Voor een aandachtig gehoor van meer dan dertig personen vertelde hij over het leven en de strijd van Frida Kahlo. Een leven in het teken van ‘pijn en passie’. Pijn door haar ongeluk op jonge leeftijd met tientallen operaties als gevolg tot aan haar vroege dood. Passie door de getormenteerde relatie met Diego Rivera, haar leraar, echtgenoot en vooral ook echtbreker. Pijn en passie kwamen veelvuldig als thema terug in haar schilderijen.

Barry Heinrichs vertelde in vlotte stijl, met vele voorbeelden en anekdotes, over haar leven en haar kunst. Vooral ook haar relaties met Europese kunstenaars en de invloed van surrealistische stromingen gaf aan dat Frida al gedurende haar leven gekend en erkend werd. Dit deed ze zonder haar Mexicaanse achtergrond te verwaarlozen. Met haar eigen symboliek en haar eigen ellende als onderwerp wist ze een unieke stijl te ontwikkelen.

Het voornemen om naar Assen te gaan is door deze boeiende avond enkel maar groter geworden.


Van 8 oktober 2021 t/m 27 maart 2022 is in het Drents Museum de tentoonstelling Viva la Frida – Life and art van Frida Kahlo te zien.

Tijdens deze tentoonstelling zijn er twee van haar collecties te zien: schilderijen en tekeningen van Museo Dolores Olmedo, dat de grootste verzameling Kahlo-werken ter wereld in huis heeft, én de collectie van haar biografische objecten van Museo Frida Kahlo (Casa Azul, het Blauwe Huis), beide uit Mexico-Stad. Over deze geliefde Mexicaanse kunstenares is al veel geschreven en er is zelfs een film over haar intrigerende leven gemaakt. Maar was het leven van Frida Kahlo wel zo Viva?

Aansluitend op de tentoonstelling geeft Barry Heinrichs, kunsthistoricus en docent kunstgeschiedenis, in zijn lezing een antwoord op deze vraag en hij zal verder ingaan op de omstandigheden waaronder haar unieke werk tot stand kwam.

U bent van harte uitgenodigd voor deze inspirerende lezing; inschrijven kan tot 11 oktober via inschrijvingenkunstgein@gmail.com o.v.v. Lezing Frida Kahlo. Na bevestiging inschrijving betaling p.p. € 15,00 incl. koffie/thee. Stadspas geldig.

 

Barry Heinrichs, vermaard om zijn lezingen, werkt freelance voor vele opdrachtgevers in het land en hij vertelt over de kunst van toen en van nu.

Datum van: 
do 21 okt 2021
Datum tot: 
do 21 okt 2021
Soort: 
Lezing
Waar: 
KunstGein Podium, Stadshuis Nieuwegein