Charlotte Salomon, een geschilderd leven

Ga dat zien! Tot en met 25 maart 2018 is in het Joods Historisch Museum in Amsterdam de grote tentoonstelling over Charlotte Salomon.
Na een mooie indrukwekkende lezing van Grieta Felix over het intrigerende leven van Charlotte Salomon is de tentoonstelling een absolute aanrader!

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat Charlotte Salomon (1917-1943) in Berlijn werd geboren.
Centraal op deze bijzondere tentoonstelling staat Leben? oder Theater?, bestaande uit ruim 800 gouaches, die een soort samenvatting van haar leven vormen, maar die ook als Sangspiel opgevat kunnen worden. Ze voorzag de beelden van teksten en muziek.
De Joodse Charlotte was 22 jaar toen ze in december 1938 vanuit Berlijn als vluchtelinge bij haar grootouders in het Zuid-Franse Villefranche aankwam. Toen bij het uitbreken van de oorlog Charlottes grootmoeder zelfmoord pleegde, begon Charlotte aan 'een totaal waanzinnig project' om mentaal te overleven. Dat lukte, ze trouwde, maar werd opgepakt en in Auschwitz vermoord.
Haar ouders kregen na de oorlog Leben? Oder Theater? in handen en schonken het aan het Joods Historisch Museum. Daar is het nu voor het eerst in zijn geheel te zien.

Kunsthistorica Grieta Felix zal in haar lezing het verhaal van en over Leben? Oder Theater? vertellen en ingaan op de omstandigheden waaronder dit unieke werk ontstond en bewaard bleef.

Aanmelden tot 27 november via inschrijvingenkunstgein@gmail.como.v.v. Lezing Charlotte Salomon. De kosten zijn € 8,50 p.p. inclusief koffie/thee. Stadspas is geldig.
Na betaling op rekeningnummer NL16 RABO 0177 8977 67 t.n.v. Stichting KunstGein is uw inschrijving definitief.

De lezing is van 19.30 (inloop) 20.00 tot 22.00 uur.

Datum van: 
do 30 nov 2017
Datum tot: 
do 30 nov 2017
Soort: 
Lezing
Waar: 
KunstGein Podium, Stadshuis Nieuwegein, Stadsplein 1c