Onwerkelijk goed geslaagd project:

Foto gezicht

Zaterdag 11 oktober 2014 vond de bijeenkomst plaats van Project 'Werkelijk waar?' dat Stichting KunstGein organiseerde rond magisch realisme.
Na een inleidend woord van de voorzitter en een lezing over het begrip en de kenmerken van het genre magisch realisme nam discussieleider Jeep Meesters de zestig aanwezigen mee in de wonderlijke wereld, die elk koppel gedurende de afgelopen maanden had gecreëerd.

Wie waren zij?
Vanaf maart zijn kunstenaars bezig geweest - en hebben vaak geworsteld - met een eigen werk gestoeld op werk van een onbekende. Eindelijk werd hun identiteit ontsluierd.
Fotograaf Jan Donders was gekoppeld aan schrijver Tisa Pescar, schrijver Selene Broers aan kunstschilder Lisa Peters Esvelt, kunstschilder Koos Ket aan schrijver Anaïd Haen en schrijver Samantha Kraak aan kunstschilder Joke Bijnsdorp. Zij vertelden over hun drijfveren, gedachten, hoogte- en dieptepunten in het scheppend proces in beeld en geschrift. De schilderijen en de foto werden besproken en markante citaten uit de vier verhalen las Meesters voor.
Bijzonder was het respect en de waardering van de acht kunstenaars voor elkaar. De kunstschilder bewonderde de fantasie en de schrijfstijl van de schrijver. De schrijver was verbaasd over hoe de kunstschilder haar verhaal had verbeeld.

Het Stadspark

Samantha Kraak & Joke Bijnsdorp

Werkelijk waar?

Jan Donders & Tisa Pescar

Lijn

Selene Broers & Lisa Peters Esvelt

Verstening

Koos Ket & Anaïd Haan

Alle kunstwerken zijn 'buitengewoon' en hebben iets verrassends, iets vervreemdends. Elk werk bezit wel een of meerdere kenmerken van magisch realisme: de tijd die verdicht of in de war raakt, gebruik van archetypen en de synchroniteit van gebeurtenissen.
De producten van kunstschilders en fotograaf zijn geëxposeerd in de etalages van KunstGein in de Binnenstede, de teksten kunt u lezen in KunstGein Podium in het atrium van Stadshuis Nieuwegein.
Werkelijk een onwerkelijk goed geslaagd project!

Bekijk de foto's