Lezing over meestervervalser Han van Meegeren

Kijkje in brein vervalser Van Meegeren

In totaal vijfendertig toehoorders hingen aan de lippen van meesterverteller Michel van de Laar. Kwalificaties als spannend, humoristisch, ongelofelijk, slim, intelligent doken in de pauze op over de handelwijze van Van Meegeren.

Michel waarschuwde het publiek: het verhaal is onwaarschijnlijk ingewikkeld, veel is ontrafeld maar we hebben nog steeds vragen.
Van Meegeren ging absurd ver in zijn vervalsingen en vervalste niet alleen de doeken én onderschilderingen van, voornamelijk, schilderijen van Vermeer maar ook de lijsten, de spieramen met putjes, houtjes, etiketten, briefjes. Daarnaast speelde de verkoopwijze een heel belangrijke rol. De klant werd meegenomen en lekker gemaakt in een mistig verhaal over de herkomst van de 'Vermeer' die zich zou bevinden in het kasteel van een grootgrondbezitter in Italië en...verzint u het maar. Het doek reisde zogenaamd de hele wereld rond.
Toen Van Meegeren eenmaal werd ontmaskerd, eiste hij erkenning op voor zijn vervalsingen en kwam met onomstotelijk bewijsmateriaal.
Hoogmoed kwam voor en na zijn val.


Michel van de Laar oogstte vorig jaar als restaurator van het Rijksmuseum veel succes met de lezing Restauratie Rembrandt's Jeremia. Hij beloofde terug te komen en na een buitenlandse reis en inmiddels gevestigd als zelfstandig restaurator landt hij opnieuw in Podium.
Weer zal hij u boeien met een lezing, deze keer over Han van Meegeren (1889-1947), een meestervervalser van met name de schilderijen van Johannes Vermeer. In de schimmige wereld tussen echt en vals leerde hij de kneepjes van het vak van restaurator en vervalser Van Wijngaarden.
Han van Meegeren was een kundig vakman en beheerste het vervalsersvak tot in de puntjes.
Michel vertelt over welke technieken hij gebruikte, toont de perfectie van het werk en verhaalt hoe hij tenslotte aan zijn succes ten onder ging. Opnieuw hangt u aan de lippen van deze geboren verteller.

De lezing is van 19.30 - 21.30 uur.

Inschrijving tot 16 maart via stichtingkunstgein@gmail.com o.v.v. Lezing meestervervalser Van Meegeren.
Na bevestiging inschrijving betaling p.p. € 8,50 incl. koffie/thee.

Datum van: 
do 19 mrt 2015
Datum tot: 
do 19 mrt 2015
Soort: 
Lezing
Waar: 
KunstGein Podium, Stadshuis Nieuwegein, Stadsplein 1