Kunstestafette start en finisht in Podium

Inspiratie een peulenschil

Sasja Bork hield een boeiende lezing over inspiratie, iets waar veel kunstenaars soms smachtend naar uitzien getuige deze wanhopige dichtregels: dagen droeven voor een doek - mijn inspiratie is zoek!

Inspiratie betekent letterlijk inblazen en je kunt alleen jezelf inblazen: je bent zelf de creator van de inspiratie. Dat is enerzijds moeilijk, anderzijds kun je dit dus  beïnvloeden.
Sasja hield daarna een verhandeling over waar inspiratie in het menselijk lichaam ontstaat en via welke processen, die zij lardeerde met een aantal voorbeelden puttend uit haar eigen ervaring. Ervaring genoeg en dus voldoende voorbeelden zoals een peulenschil, die aan de basis stond van een imposante reeks kleurige, grootse schilderijen.
Enkele tips:
Maak je ideale werkplek; neem rust; train je zintuigen; maak variaties op een thema; geloof in jezelf; blijf zoeken, blijf nieuwsgierig en geef het door.
Bork leidde de aanwezigen langs de veertien schilderijen van de kunstestafette, waarbij glashelder de diversiteit van hoe inspiratie zich aandiende, duidelijk werd. De sfeer was enthousiast, gemoedelijk, gezellig en betrokken. Dat werd voornamelijk veroorzaakt door Sasja Bork, een professional met een inspirerende persoonlijkheid.


Woensdag 1 maart start een bijzondere expositie. Het is een kunstestafette bestaande uit veertien schilderijen gemaakt door veertien leerlingen van schilderschool d'Oude Werf van beeldend kunstenaar en galeriehouder Sasja Bork.  De expositie duurt tot en met zaterdag 18 april. In het kader van de kunstestafette houdt Sasja woensdag 15 april vanaf 19.30 uur een lezing in Podium over inspiratie. Na de lezing is er een finisage: een 'finish' van de kunstestafette.

Anderhalf jaar geleden bedacht Sasja Bork de kunstestafette voor haar leerlingen die even om inspiratie verlegen zaten. Zij schilderden om de beurt een schilderij. Elk schilderij vond zijn inspiratie in het door een voorganger gemaakt schilderij, dat de leerling nooit in het echt zag alleen op een zwart-witfoto. De veertien schilderijen zijn zo als een ketting in elkaar geschakeld. Ze vormen tezamen een beeldverhaal, maar vertellen ook op welke wijze de leerling-kunstschilders geïnspireerd zijn geraakt. En dat is het bruggetje naar de lezing.
Inspiratie betekent letterlijk inblazen en is een vluchtig fenomeen. Het verdwijnt vaak net zo snel als dat het verschijnt.
Bork vertelt over wat inspiratie precies is en hoe je het kunt oproepen, stimuleren, sturen en vastleggen. Tijdens haar lezing – omringd door de veertien kunstwerken - vertellen ook de makers hoe het beeld tot stand is gekomen. Want ja, inspireren kun je leren!
Inschrijving lezing tot 10 april via stichtingkunstgein@gmail.com o.v.v. Lezing Inspiratie. Na bevestiging inschrijving betaling p.p. € 8,50 incl. koffie/thee.

 

Datum van: 
wo 15 apr 2015
Datum tot: 
wo 15 apr 2015
Soort: 
Lezing
Waar: 
KunstGein Podium, Stadshuis Nieuwegein, Stadsplein 1