Lezing Compositie en Kleur

Fundamenten compositie & kleur uitgelicht

Woensdag 23 september j.l. was het vol in Podium. Zo'n 25 mensen luisterden naar beeldend kunstenaar Ton Wollenberg en keken naar de beelden die zijn lezing ondersteunden.

Veel was al bekend onder de toehoorders maar het was prettig dat de informatie eens goed op een rijtje werd gezet waaruit de conclusie voortvloeide dat compositie en kleur simpelweg niet zonder elkaar kunnen. Op welke manier de kunstenaar dat huwelijk tussen die twee vormgeeft, is aan hem. Wollenberg was er helder over: "Ik behandel geen regels maar principes: de gulden snede, de 'regel' van derden, de diagonalen, de driehoek. Je kunt deze gebruiken maar het hoeft niet. Jij bepaalt zelf hoe je een kunstobject componeert en kleur geeft."
Wollenberg hamerde erop dat je niet zomaar in het wilde weg aan een kunstwerk begint maar gebruik maakt van voorbereidende schetsen waarbij je compositie en kleur rustig uitprobeert en zo komt tot een goede verhouding. En hij heeft gelijk; dat doe je bij het aangaan van een relatie toch ook...


Dagelijks hebben we ermee te maken, met 'compositie en kleur': bij het luisteren naar muziek, het kijken naar tv-programma's, tijdens een wandeling door onze stad. Ook in ons dagelijks leven componeren we. We stellen onze gardarobe samen, richten onze woning in, we schaffen een nieuwe keuken aan.

Ook in de beeldende kunst is een compositie onontbeerlijk. Wat maakt echter een compositie zo belangrijk en waarom? Beeldend kunstenaar Ton Wollenberg is vanwege zijn veelzijdigheid (fotografie, grafische vormgeving, tekenen en schilderen) dé persoon die licht kan brengen in dit onderwerp. Hij bracht al eerder met verve Licht in de Kunst - een project in 2011 – dus aarzel niet, schrijf u in en geniet van het vele beeldmateriaal waarmee Ton de magie van compositie en kleur ontsluit.
De lezing is van 19.30 tot 21.30 uur.

Inschrijving tot 21 september via stichtingkunstgein@gmail.com o.v.v. Lezing Compositie & Kleur. Na bevestiging inschrijving betaling p.p. € 8,50 incl. koffie/thee.

 

Datum van: 
wo 23 sep 2015
Datum tot: 
wo 23 sep 2015
Soort: 
Lezing
Waar: 
KunstGein Podium